رئیسی: ۴۰ درصد پول نفت به صندوق توسعه ملی میرود / نان، دارو و بنزین تغییر نمیکند
به گزارش روابط عمومی موسسه اندوخته شاهد؛حجتالاسلام سید ابراهیم رئیسی در گفتگوی تلویزیونی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه مدیران و استانداران شما در میان مردم و در میدان هستند یا خیر، اظهار کرد: گفتگو با مردم و با مردم بودن برای دولت مغتنم است و فرصت بسیار خوبی است که همه مدیران و دستاندرکاران دولت همواره با مردم ارتباط داشته باشند.
وی افزود: بنده قبل از مسئولیت در دولت هم همواره سعی کردم که با مردم ارتباط داشته باشم. حتی زمانی که در کارهای قضایی برخی توصیه میکردند که ارتباط شما با اصحاب دعوا و خانواده متهم و محکوم چه فایدهای دارد، بنده فواید زیادی در آن میدیدم.
رئیسجمهور تاکید کرد: ارتباط با مردم برقرار کردن برکات زیادی دارد و مسئولان را در جریان امور از زبان مردم قرار میدهد. گفت، شنیدن کی بود مانند دیدن. زمانی که مسئولان بین مردم و اقشار مختلف بروند و سخن آنان را از نزدیک بشنوند، بسیار راحتتر است.
رئیسی افزود: البته گزارشهایی برای بنده ارسال و یا برخی از ارتباطات تصویری هم برقرار میشود، اما زمانی که انسان بین مردم میرود و با آنان ارتباط برقرار میکند، احساسش این است که مسائل دقیقتر به وی میرسد؛ لذا تأکید بنده در هیئت دولت و در جلسات شورای عالی با استانداران و همه مدیران این بیست و چند استانی که رفتیم، این بوده که با مردم ارتباط داشته باشند.
رئیسجمهور درباره تأثیرات اجرایی شدن نظام توزیع عادلانه یارانهها، گفت: درباره هدفمندکردن واقعی یارانهها و عادلانه کردن توزیع یارانهها نکاتی وجود دارد که لازم است بنده به برخی از این موارد اشاره کنم.
وی ادامه داد: نکته اول آن است که بهتر است به زمان شروع به کار دولت سیزدهم برگردیم. ما در سوم شهریور سال ۱۴۰۰ در شرایطی کار خود را آغاز کردیم که مبلغی از بودجه ۱۴۰۰ به عنوان ارز ترجیحی برای ما باقی نمانده بود و آنچه بود، در دولت گذشته هزینه شده بود.
رئیس جمهور متذکر شد: زمانی که ما از مجلس خواستیم یا مبلغی را به عنوان ارز ۴۲۰۰ تومانی در اختیار دولت قرار دهند یعنی اجازه آن را دهند یا آن آنکه جبران آن را برای مردم بتوانیم داشته باشیم، مجلس به فوریت لایحه ما رأی نداد. طبیعتاً ما باید در همان تاریخی که درخواست کرده بودیم، شرایط اصلاح اقتصادی را آغاز میکردیم.
وی ادامه داد: در زمان شروع دولت سیزدهم در بودجه ۱۴۰۰ مبلغی با عنوان ارز ترجیحی وجود نداشت، زیرا در دولت قبل مصرف شده بود.
رئیسجمهور تاکید کرد: ابتدا ما زمینهها و مقدمات کار را برای اصلاح نظام یارانهها آماده نمیدیدیم؛ بنابراین ما این هفت ماه را گذراندیم و با استجازهای که از مقام معظم رهبری داشتیم، از سال ۱۴۰۰ عبور کردیم.
رئیسی بیان کرد: همچنین ایام عید و ماه مبارک رمضان هم فرصت خوبی برای اجرای این مسئله نبود و بعد از ماه مبارک رمضان بود که کار را شروع کردیم.
رئیسجمهور با اشاره به بودجه سال ۱۴۰۱، تأکید کرد: ما باید در بودجه سال ۱۴۰۱ به این الزام قانونی توجه میکردیم چرا که آن ارزی که ما داریم، ارز «ای تی اس» است، لذا باید خریدهای ما با این ارز انجام میشد.
رئیسی با بیان اینکه متأسفانه از ارز ترجیحی به درستی استفاده نمیشد، گفت: ارز ترجیحی ارزی بود که برای سفره مردم نبود و به اعتقاد کارشناسان بخشی از آن به سفره مردم بازمیگشت و بخشی از آن در سفره مردم وجود نداشت و این ارز دست دلالان افتاده بود و به رانت و فساد دامن زده بود.
وی با بیان اینکه ارز ترجیحی به جای اینکه در تولید مورد استفاده قرار گیرد در جهت واردات کالا مورد استفاده قرار میگرفت، تأکید کرد: ارز و نقدینگی موجود در کشور باید به سمت تولید سوق داده شود چرا که هر چه این موضوعات به سمت تولید حرکت کند، میتواند آثار زیادی در رشد اقتصادی داشته باشد.
رئیسجمهور تصریح کرد: برنامهای برای تغییر قیمت سوخت نداریم. ما سعی کردیم کارهای تورمی نکنیم که نتیجه آن روند نزولی تورم در سه ماهه آخر ۱۴۰۰ شد. آنچه از تورم به خاطر اصلاح نظام یارانه ایجاد میشود، مقطعی و کوتاهمدت است.
رئیسی با بیان اینکه ارز ترجیحی به فاصله طبقاتی دامن زده بود، بیان کرد: از سوی دیگر کالاهایی که حتی ارز ترجیحی شامل آنها میشد، با افزایش قیمت ۳۰۰ درصدی روبرو شده بودند و معلوم بود که تخصیص ارز ترجیحی مشکلی را حل نمیکند و همچنان ما شاهد رشد قیمت نسبت به همان کالاهایی که مشمول ارز ترجیحی شده بودند، بودیم.
وی با بیان اینکه تخصیص ارز ترجیحی موجب مشکلات دیگری برای ما در سطح منطقه شده بود، گفت: بنده به خاطر دارم که قبل از شروع به کار دولت، گزارشی از دولت گذشته درباره موضوع خرید کالاهای اساسی مطرح شد و در این گزارش اعلام شده بود که کالاهای اساسی با ۶۵ درصد افزایش قیمت مواجه شدهاند، البته این موضوع مربوط به خرداد و تیر سال ۱۴۰۰ است و به قبل از قضایای مربوط به اوکراین باز میگردد.
رئیسی با اشاره به افزایش رشد نرخ تورم در بسیاری از کشورهای جهان، بیان کرد: بسیاری از کشورهای دنیا امروز تورمی را تجربه میکنند که که هرگز تجربه نکردهاند یعنی شرایط تورمی در وضعیت جهانی شرایط خاصی را ایجاد کرده البته جنگ اوکراین هم مزید بر علت شد، چرا که برخی فکر میکنند موضوع کالاهای اساسی مربوط به بعد از جنگ اوکراین است و باید گفت این مسئله از قبل از این موضوع بوده، منتها جنگ اوکراین هم این موضوع را حادتر کرد یعنی هم امنیت غذایی مورد تهدید قرار گرفت و هم اینکه کالا به نحوی کم شد.
وی با بیان اینکه در مقطعی شاهد قاچاق کالا به کشورهای همسایه بودیم، گفت: ما بسیاری از موارد و کالاهایی که گزارش میشد را در کشور همسایه نظیر افغانستان، عراق و سایر کشورهای دیگر پیدا میکردیم.
رئیسجمهور تأکید کرد: شرایط جوری شده بود که اصلاً بازارهای این کشورها از کالاهای ما پر شده بودند، البته گزارشهایی را نیز رسانه ملی در این زمینه از پاکستان، عراق و افغانستان منتشر کرد. البته اینکه ما صادرات به این کشورها داشته باشیم، بسیار خوشحالکننده است، اما اینکه کالا به صورت قاچاق به این کشورها وارد شود، طبیعتاً این مسئله به نفع کشور نیست.
رئیسی در پاسخ به پرسش مجری مبنی بر وجود مشکلات و تورم در سطح جهانی گفت: تورم اکنون جهانی است، آنها دو مشکل دارند. ما مشکل سوخت نداریم، نه قیمت سوخت تغییر کرده و نه برنامهای برای تغییر قیمت سوخت داریم. آنها هم مشکل سوخت دارند که تا پنج برابر رسیده مشکل کالاهای اساسی نیز وجود دارد.
وی اضافه کرد: بنده اقداماتی را که کردیم تا این وضعیت رخ ندهد را عرض میکنم. این مشکلات موجود، چیزی بود که کشور در ادامه برنامه ارز ترجیحی با آن مواجه میشد. هم در رابطه با کالا، هم کمبودها و هم گرانیها. ما قبل از اردیبهشت ماه امسال که میخواستیم توزیع عادلانه یارانهها را داشته باشیم، خیلی از این گرانیها را دیده بودیم.
رئیسجمهور تصریح کرد: ما کشور را طوری تحویل گرفتیم که تورم ۶۰ درصد ماهانه و کسری بودجه ۴۸۰ هزار میلیاردی داشتیم، یعنی وقتی که کشور را تحویل گرفتیم کشور با یک کسری بودجه جدی مواجه بود و همه این کسری بودجه ۱۴۰۰ را قبول داشتند.
وی با بیان اینکه در گذشته تورم ۶۰ درصدی ماهانه و همچنین کسری بودجه سنگین را داشتیم، عنوان کرد: ما در عین حال با رشد نقدینگی و رشد پایه پولی مواجه بودیم. اینها همه وضعیت ما که موجب ایجاد تورم شده بود. اگر هیچ اقدامی نمیکردیم، با این وضعیت و با این استقراض از بانک مرکزی، قطعا شاهد تورم بسیاری در جامعه بودیم. بحث تورم جهانی و تورم منطقه هم جای خود را دارد.
رئیسی ادامه داد: طبیعتا ما وارد یک اصلاح اقتصادی مهم شدیم، این اصلاح هم الزام قانون بود، هم شرایط و وضعیت بر ما الزام میکرد که این کار را انجام دهیم کنیم. اما با دو شرط اقناع افکار عمومی و اجماع نخبگانی و دستاندرکاران باید شود، در اقناع افکار عمومی هم رسانه ملی نقش داشت و هم صاحبنظران و اقتصاددانان جامعه را آشنا کردند به اینکه باید این اصلاح اقتصادی را انجام دهیم و اگر ندهیم مشکلات جدی رخ میدهد.
رئیسجمهور اظهار کرد: این اصلاح اقتصادی باید قبل از دولت ما اتفاق میافتاد، اگر یک یا دو سال قبل انجام میشد، هزینه آن برای کشور خیلی کمتر بود. ما هم اگر کار دولت قبل را ادامه و سال دیگر اصلاح را انجام میدادیم، پرهزینهتر از امسال میشد، هزینه داشتن این کار برای ما روشن بود، اما هزینه امروز از هزینه سال دیگر کمتر است، هزینه سال بعد هم از هزینه سال بعدتر کمتر است.
رئیسی با اشاره به اینکه ما باید وارد میدان اصلاح نظام یارانهها میشدیم، گفت: در بحث اجماع، با دوستان در مجلس صحبت کردیم، نشست داشتیم و این به قانون تبدیل و مشخص شد که این اجماع مسئولین و دستاندرکاران در این رابطه است و همه باید این کار را دنبال کنیم، بنده در اینجا قبل از هر کسی از مردم صمیمانه تشکر میکنم، مردم با دولت بسیار همراهی کردند و در این همراهی باید حتما بعد از خداوند متعال، سپاسگزار مردم باشم.